Un plantejament pioner al món

La Fundació de Música Ferrer-Salat, el Conservatori del Liceu i l’equip d’investigació liderat pel Dr. Miquel Casas impulsen un estudi que determinarà l’abast real del poder de la música.
Quin efecte té la pràctica musical continuada en els cervells dels més joves? Com es reflecteix aquest efecte en el seu rendiment escolar? Com pot millorar la qualitat de vida dels joves amb trastorns del neurodesenvolupament?
Són algunes de les preguntes que pretenem respondre amb l’ambiciós projecte d’investigació que analitzarà més de 6.000 casos d’infants dins del projecte Primària Musical.
Després d’una primera fase de diagnòstic massiu, es procedirà a observar quins són els beneficis en els àmbits escolar i de creixement personal en estudiants amb trastorns del neurodesenvolupament. L’objectiu és sistematitzar de manera efectiva la pràctica musical, no només com un art, sinó com una eina per millorar tots els aspectes de la vida dels estudiants.
Descobrint el poder de l’educació musical
Després de l’èxit rotund del projecte Primària Musical que la Fundació desenvolupa amb el Conservatori del Liceu, topem amb una qüestió que no podíem deixar sense resoldre: és casualitat que els alumnes que han participat en el projecte hagin millorat també el seu rendiment escolar?
Arran de l’estudi “Projecte Capellades 2011-2021″ dut a terme pel Dr. Miquel Casas, sabem que existeix una relació entre trastorns del neurodesenvolupament no tractats i fracàs escolar. Sense un diagnòstic adequat, aquests joves poden acabar desenvolupant també alteracions de conducta, ansietat, depressions i altres, tenint conseqüències negatives més enllà dels anys d’escolarització.
Hi ha un factor social que la Fundació, d’acord amb els seus valors, no pot ignorar. En les escoles de barris desafavorits es diagnostiquen només 1 de cada 10 escolars que ho necessiten. Actualment es calcula que hi ha uns 120.000 joves sense diagnosticar en risc de fracàs escolar.
A través d’aquesta nova col·laboració entre la Fundació, el Conservatori del Liceu i l’equip d’investigació liderat pel Dr. Casas podrem analitzar una mostra de més de 6.000 alumnes d’escoles de barris en risc d’exclusió que actualment participen en les diferents modalitats del projecte Primària Musical.
Fent seguiment d’aquests infants en un context escolar acompanyat per l’aprenentatge musical, esperem determinar quins efectes positius té la pràctica musical continuada. Amb la campanya massiva de diagnòstic prevista per aquests infants, podrem saber quins són els efectes específics que genera la música els infants amb trastorns del neurodesenvolupament, amb l’objectiu de convertir la música en l’eina que ho canviarà tot.
articles relacionats
Gran acord entre La Fundació, el Conservatori del Liceu i el Gran Teatre del Liceu
Gran acord entre la fundació, el conservatori del Liceu i el gran teatre del Liceu La Fundació Ferrer-Salat, el Conservatori del Liceu i el Gran Teatre del Liceu signen un conveni de col·laboració per catapultar el talent jove El passat 22 de novembre es va signar...
Estel Vivó, una saxofonista becada per la Fundació, és reconeguda internacionalment.
Estel Vivó, una saxofonista becada per la Fundació, és reconeguda internacionalment. Vivó ha guanyat el 2n Premi de l’International Music Competition 2021 de Cracòvia.La saxofonista Estel Vivó ha guanyat el 2n Premi de l’International Music Competition 2021 de...
Stefan Dohr donarà el tret de sortida al Liceu Cambra 2021-2022: Masterclasses&Concerts
Stefan Dohr donarà el tret de sortida al Liceu Cambra 2021-2022: Masterclasses&Concerts. Segons el New York Chronicle, Dohr és «el rei del seu instrument», un dels millors trompes del món.Com cada any, el Conservatori del Liceu és l’escenari d’un dels grans cicles...
Torna la música, torna el Liceu Jazz
Liceu Jazz 2021